ANAF va opera modificări la formularele 010 și 700

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un proiect de ordin publicat pe site-ul instituției, modificarea OPANAF nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal. ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, au fost aduse modificări legislației fiscale, unele dintre acestea vizând obligațiile declarative cuprinse în vectorul fiscal.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se abrogă Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare, iar persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN menționate în respectiva lege pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. „Prin urmare, se impune eliminarea impozitului specific unor activități din vectorul fiscal”, subliniază inițiatorii proiectului.

În acest context, prin noul proiect de ordin se propun următoarele:

▪ eliminarea din categoria obligațiilor fiscale de declarare cu caracter permanent a impozitului specific unor activități;

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.