ONPCSB a publicat Ghidul privind indicatori de suspiciune și tipologii de spălare a banilor pe piața imobiliară

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a publicat, pe site-ul instituției, Ghidul privind indicatori de suspiciune și tipologii de spălare a banilor pe piața imobiliară. Documentul prezintă, în prefață, cadrul general care a determinat elaborarea acestuia, menționând indiciile care ajută la ridicarea semnalelor de alarmă și la declanșarea obligațiilor de raportare.

Este cunoscut că spălarea banilor prin tranzacții imobiliare integrează fondurile ilicite în economia legală oferind, în același timp, o investiție sigură. Documentul menționează că se utilizează o serie de tehnici, cum ar fi: scheme de finanțare în numerar sau opace, sisteme de finanțare supraevaluate sau prețuri subevaluate, societăți și trusturi netransparente sau terțe părți – persoane juridice care acționează ca proprietari.

„Pentru a evalua existența unui risc de spălare a banilor, se pot efectua evaluări concrete ale tranzacțiilor și ale unui client, situația unui client oferind indicii care ajută la ridicarea semnalelor de alarmă și la declanșarea obligațiilor de raportare. Tranzacțiile imobiliare implică atât părți din sectorul nefinanciar, cât și din cel financiar, care operează în temeiul unor cerințe legale diferite. Cu toate acestea, raportarea tranzacțiilor suspecte în domeniul imobiliar este limitată, ceea ce lasă loc de ample îmbunătățiri. Îmbunătățirea este cu atât mai necesară cu cât spălarea banilor în general, și în sectorul imobiliar în special, are un impact socio-economic major, a cărui amploare este dificil de cuantificat. Abuzurile din sectorul imobiliar (proprietăți sub formă de terenuri sau clădiri) au fost descrise de mult timp ca fiind una dintre cele mai vechi modalități cunoscute de spălare a veniturilor ilicite. Activele imobiliare sunt la fel de atractive pentru infractori ca și pentru orice investitor (prețurile fiind în general stabile și susceptibile de a se aprecia în timp) și, de asemenea, pot fi generatoare de venituri. Realitatea imobiliară oferă o aparență de legalitate și normalitate”, se menționează în Ghid.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

Leave your comment